VISI SKBBL :Pendidikan Berkualiti Insan Terdidik Negara Sejahtera

MENGHITUNG HARI...

MAKLUMAN...

27 April 2011

SEMANGAT HARIMAU MUDA PRA SEKOLAH SKBBL ?


Semangat harimau muda. Itulah jolokan yang diberikan kepada Team Prasekolah SKBBL yang telah menunjukkan prestasi yang amat membanggakan semasa Kejohanan Olahraga Pra Sekolah Zon Maharani pada 21 April yang lalu. Atas bimbingan guru dan kesungguhan murid-murid, membuahkan hasil apabila mereka berjaya memperoleh :
2 EMAS
Lompat Jauh lelaki dan Lompat Tinggi perempuan

1 PERAK
4 X 50M perempuan

4 GANGSA
Lompat Jauh perempuan
Lontar Bola Lisut perempuan
80 M lelaki
60 M lelaki

Kejayaan yang dicapai ini, melayakkan mereka untuk membawa pulang piala pusingan untuk JOHAN KESELURUHAN  namun, apa yang lebih membanggakan ialah adik Puteri Najihah Abd Wahab telah memecahkan rekod dalam acara Lompat Tinggi Perempuan dengan ketinggian 0.8 meter. SYABAS dan TAHNIAH !!!!!

26 April 2011

SEKITAR LAWATAN DARI BANGKOK THONBURI UNIVERSITY
TENTATIVE PROGRAM

-         THE ARRIVAL OF THE HONORABLE GUESTS
-         MARTIAL ARTS PERFORMANCE
-         PHOTOGRAPHY SESSION
-         PERFORMANCE OF : ACTION SONGS AND NASYID
-        A WELCOMING SPEECH BY PN HJH MAZNAH BT AMIR, THE HEADMISTRESS OF 
            SKBBL
-        A SHORT SPEECH BY THE REPRESENTATIVE OF BANGKOK THONBURI UNIVERSITY
            DELEGATION
-         A TOUR AROUND SCHOOL
-         LUNCH
-         DISMISS

        ROMBONGAN PARA DELEGASI SERAMAI 80 ORANG KE SKBBL ADALAH BERTUJUAN UNTUK BERKONGSI IDEA DAN PENGALAMAN KHUSUSNYA DALAM PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN SELAIN MENGETAHUI BUDAYA DAN CORAK PENDIDIKAN DI MALAYSIA.

22 April 2011

HARI BUKU SEDUNIA 2011 SKBBL


  
         Hari Buku Sedunia diperingati setiap  23 April, HARI tersebut merupakan HARI KEMATIAN penulis William Shakespeare and Miguel de Cervantes IAItu pada tahun 1616. TaRIKH 23 April juga sebagai taRIKH lahir William Shakespeare pada tahun 1564. Unesco menetapkan HARI tersebut sebagai Hari Buku Sedunia sebagai bentuk penghormatan bagi kedua tokoh tersebut yang dikategorikan sebagai penulis dunia yang berjasa dibidangnya.

    BERSEMPENA HARI TERSEBUT, PENYELARAS PSS BERSAMA JAWATANKUASANYA TELAH MENGAMBIL LANGKAH MERANGKA PROGRAM-PROGRAM MENARIK KHUSUS UNTUK WARGA SEKOLAH DAN KOMUNITI SETEMPAT. ANTARANYA IALAH PERTANDINGAN MENGARANG ESEI, PERTANDINGAN MEWARNA DAN PAMERAN BUKU PADA HARI SABTU, 23 APRIL 2011 BERTEMPAT DI SKBBL. KOMUNITI SETEMPAT DIJEMPUT HADIR PADA WAKTU TENGAHARI UNTUK PAMERAN JUALAN BUKU YANG MENAWARKAN HARGA YANG BERPATUTAN.

15 April 2011

2011 TAHUN REZEKI UNTUK SKBBL ???...


SYABAS DAN TAHNIAH  BUAT  TEAM ENGLISH PANEL APABILA BERJAYA MEMPEROLEH KEPUTUSAN YANG CEMERLANG SEMASA ENGLISH FESTIVAL ZON MAHARANI YANG LALU.BERKAT KESABARAN DAN SEMANGAT JUANG YANG TINGGI, GURU-GURU DAN MURID-MURID MEMBUAHKAN HASIL. ANTARA KEJAYAAN YANG DICAPAI IALAH :

1. TEMPAT PERTAMA - STORY TELLING PHASE 1
2. TEMPAT PERTAMA - ACTION SONG PHASE 1
3. TEMPAT KETIGA - PUBLIC SPEAKING PHASE 2
4. TEMPAT KEEMPAT - SPELLING YEAR 5

08 April 2011

SELAMAT BERTUGAS.....


SELURUH WARGA SKBBL MENGUCAPKAN SELAMAT DATANG DAN SELAMAT BERTUGAS KEPADA PN JAMLIYAH BT TAMAM, GPK HEM YANG BARU.

       Sebelum menjejakkan kaki ke SKBBL, beliau adalah seorang guru pemulihan di SK Sungai Raya, Muar. Pengalaman selama 7 tahun di sana akan dijadikan sandaran untuk beliau menerajui Unit HEM SKBBL. 
       Apabila ditanyakan soalan tentang visi dan misi beliau di sini, beliau akan membuat panambah baikan dari aspek sahsiah dan disiplin pelajar serta menerapkan BUDAYA SALAM DAN BERSALAMAN .

      Menurut beliau, salam dan bersalaman (berjabat tangan) memainkan peranan yang penting dalam kehidupan. Ia boleh mengeratkan bagi hubungan silaturrahim dan ukhuwah antara warga sekolah, lebih-lebih lagi amalan tersebut adalah salah satu amalan Rasulullah Sallallahu `alaihi wasallam dan para sahabat.

07 April 2011

TEAM OLAHRAGA SKBBL MAJU SETAPAK LAGI...

      Pencapaian terbaik SKBBL dalam arena olahraga pada peringkat Negeri Johor adalah pada tahun 2009 apabila peserta acara Lompat Pagar 80M dari sekolah ini telah berjaya mendapat tempat keempat.
       
      Diharapkan agar kejayaan dan peluang yang diperolehi, digunakan sepenuhnya oleh Amzar, Zafirah dan Ain apabila mereka terpilih untuk mewakili Kontinjen Daerah Muar ke Kejohanan Olahraga Peringkat Negeri Johor. Syabas dan tahniah diucapkan kepada mereka dan Team Jurulatih sekolah dibawah kelolaan   En Kamarzaman B Selasa.
        
      Mengimbas kembali kejayaan di Peringkat Daerah, SKBBL telah berjaya meraih 2 EMAS, 2 PERAK, 2 GANGSA dan 2 PIALA PUSINGAN UNTUK JOHAN KESELURUHAN 4 X 200M L10 dan P10.
   

SYABAS.....


MAJLIS TADARUS AL QURAN & FESTIVAL NASYID ZON MAHARANI
Tarikh : 2 April 2011
Tempat : SK Dumpar, Muar

Antara kejayaan yang telah dicapai ialah :

KETIGA - BERCERITA KISAH AL QURAN
KETIGA - BERZANJI
KEDUA - SENI KHAT
KEDUA - NASYID